Mijn dreamteam#3

Zoals je waarschijnlijk al was opgevallen zet ik deze maand, in het kader van mijn 2-jarig hardloopjubileum, mijn loopmaatjes in het zonnetje.
Hardlopen is immers, in tegenstelling tot wat je misschien in eerste instantie zou denken, een teamsport en zonder mijn dreamteam was ik nooit zover gekomen.
Hoe belangrijk mijn loopmaatjes voor me zijn bleek gisteren maar weer eens tijdens de Zandvoort circuitrun.
In de stromende regen en met zuidwesterstorm togen we naar Zandvoort, en onderweg hebben we samen gewoon gelachen om de extreme omstandigheden. En nadat we getuige waren van een heel vervelend incident op het strand konden we onze emoties delen en vonden we samen weer kracht om verder te lopen.

Na Ellen, Carla en Karin staat vandaag Margret in de schijnwerpers! Dit is haar inspirerende verhaal!

10629745_10205293357401779_222981817999907362_n

Margret en Karin tijdens de Dam tot Damloop

Mijn naam is Margret Stornebrink, ik ben 44 jaar en woon met mijn vriend Thor en onze bijzondere kater Moyo in de Haarlemse Kleverpark buurt.

Hoe lang loop je al?

Ok, nu moet ik toch wel even heel diep nadenken, ik geloof dat ik begonnen ben in november 2009. Het was na een bijzondere vakantie in Frans Polynesië.

Hoe ben je begonnen?

Ergens in de wandelgangen had ik wat opgevangen over goede schoenen dus ben ik naar de Run 2 Day winkel gegaan in Haarlem en heb ik goede schoenen gekocht.
In de winkel vernam ik van een hardloop groep voor beginners, dus heb ik me gelijk aangemeld. Niks Start to Run gewoon gelijk vol erin, dat viel in het begin effe tegen…..

Waarom ben je gaan hardlopen?

Hahahaha, ik ben begonnen omdat het me vreselijk irriteerde dat een stel bejaarde Amerikanen in Frans Polynesië sneller in hun blitse sportschoenen de heuvel opliepen dan ik als 39 jarige Hollandse. Ik dacht dit kan toch echt niet, als ik terug kom moet ik gelijk iets aan mijn conditie gaan doen.

Hardlopen kan je lekker buiten in de natuur doen en dat sprak mij enorm aan, we wonen hier echt in een prachtige omgeving!

Wat is je mooiste hardloopervaring tot nu toe?

Mijn eerste 10 mijl die ik samen met mijn zus, nichtje en vrienden heb gelopen in St Tropez. Na een paar jaar aanmodderen met de 10 km en niet echt veel trainen door de week had ik wel zoiets iets van ik wil een keer wat meer. Maar ja, voor meer moet je meestal ook iets meer doen. Ik ben toen ook door de week gaan trainen samen met Carla, onze coach en al snel waren er meer mensen uit de zaterdag groep die mee gingen lopen.
Zo samen trainen voor een doel was heel speciaal en mede door de groep die toen is ontstaan heb ik het gered daar in St Tropez.
De rosé en de tarte tropezienne na afloop smaakten heerlijk en ik was in euforische stemming.
Ik kan me nog herinneren dat ik bij de 15 km dacht, goh een halve marathon is maar 5 km meer.

Loop je ook wedstrijden?

Ja, in het begin had ik hier best wel moeite mee en was ik op van de zenuwen, erg spannend allemaal.
Op een gegeven moment heb ik dit los gelaten en ben ik vooral voor de lol en de gezelligheid mee gaan doen.

Ik heb niet echt een bijzonder ritueel voor een wedstrijd, maar ik zorg wel dat alles op tijd klaar ligt zodat ik op dag zelf alleen nog maar de spullen hoef te pakken en kan gaan.
Geen stress voor de wedstrijd is wel zo fijn.

Doelen

Ik heb eigenlijk wel verschillende doelen. Het geeft mij een gezond gevoel, daarnaast is het fijn om buiten te zijn en te genieten van de natuur.
Oh ja en niet te vergeten, het is vaak ook erg gezellig. Natuurlijk wil je ook wel steeds iets verder, op dit moment is het het hoofddoel de halve marathon van Leiden.

Inspiratie

Wie of wat is jouw grootste inspiratiebron om te lopen? Eigenlijk ben ik dat zelf, ik ben mijn eigen inspiratiebron….. ik blijf me zelf verbazen over hoe ver ik ben gekomen.
De eerste keer dat ik een 10 km wedstrijd liep was dat in 1 uur en 12 minuten, nu loop ik de 10 km in een uur, de 10 mijl in 1 uur en 43 minuten en ben ik aan het trainen voor een halve marathon!

Het liefst loop in de ochtend overdag. Helaas kan dit niet altijd omdat ik overdag werk dus loop ik ook door de week in de avond.

Wat zijn voor jou de voordelen van lopen in een loopgroep? Zijn er ook nadelen?

Het is echt fijn om met anderen te lopen, je kunt elkaar motiveren en het is gezellig.
Natuurlijk zijn er ook nadelen, soms ga je je zelf vergelijken met anderen die harder gaan of waarbij het lijkt alsof het vanzelf gaat.
Dit demotiveert dan weer. Vroeger stond er in mijn rapport van de lagere school al ´niet zo veel naar anderen kijken Margret, maar meer op jezelf letten`

Voeding

Eet je voor of na het lopen?

Altijd, ik ga de deur niet uit zonder iets gegeten te hebben.
Die brandstof heb ik echt nodig, anders kom ik niet echt vooruit.
Als ik in de ochtend loop dan maak ik een lekker shake van yoghurt, banaan en ander vers fruit.
Als ik terug kom lekker lunchen met een cappuccino erbij.

Maak je gebruik van sportdrankjes, voedingssupplementen, superfoods of andere (voedings)middelen om je sportprestaties te beïnvloeden?

Nu, inderdaad voor de training van de halve marathon ben ik begonnen met wat extra zaken.
Ik slik magnesium tabletten en vitamine D, goed voor de spieren en de gemoedstoestand.
Daarnaast neem ik op langere duurlopen van 90 minuten plus, een isotone sportdrank mee en een energie reep voor sporters.
Voor de rest gewoon lekker gezond en vers eten en natuurlijk veel pasta, het komt goed uit dat ik dol ben op koolhydraten.

Zijn er ook voedingsmiddelen die je laat staan omdat je ‘moet’ lopen? Heb je het gevoel dat je er ‘offers voor moet brengen’?

Niet te veel drank, dat kost me soms echt moeite. Ik ben dol op wijn en de gezelligheid die erbij hoort. Als ik echt een feest heb o.i.d. de dag voor een loopje dan ga ik meestal aan het alcohol vrije bier zoals Radler of Amster 0.0, volgens mijn vriend niet echt te pruimen maar zelf heb ik er geen problemen mee.

Beloon je jezelf na het lopen?

Lekker eten, heerlijk daar hou ik echt van. Het is echt genieten om na een loopje een kopje koffie te drinken met een groot stuk appeltaart.
Niet altijd natuurlijk, meestal lunch ik gewoon met een gezond broodje en als ik in de avond loop dan neem ik daarna meestal iets van kwark of yoghurt met wat fruit erin.
Goed voor de eiwitten. Je moet echt blijven eten als je hardloopt, de verbranding is enorm en gaat de volgende dag gewoon door.
Ik heb dan altijd extra trek op zo’n dag nadat een flink stuk gelopen heb.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Veel, ik voel me er goed bij en heeft geeft me energie. Ik zou het echt heel erg missen als ik het op zou moeten geven.

Welke eisen stel jij aan sportkleding? Vind je het belangrijk hoe je eruit ziet als je loopt?

Beetje hip is wel leuk maar het moet vooral comfortabel zijn. Ik koop meestal van alles in de uitverkoop, als je 3x in de week loopt heb je best het een en ander nodig en dat heb je kwaliteit voor een betaalbare prijs. Op schoenen bezuinig ik nooit, dat is zo ongeveer het aller belangrijkste.

Heb je nog tips voor beginnende lopers?

Mijn moeder zei vroeger altijd kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast.

Met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind, just do it!

Ben je ook benieuwd naar mijn andere loopmaatjes?
Lees de verhalen van Ellen, Carla en Karin onder de tag dreamteam.
Volgende week zet ik weer een ander lid van mijn dreamteam in het zonnetje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s