Hardlopen is een teamsport!

Deze week is het twee jaar geleden dat ik begon met hardlopen!
Op mijn runkeeper app kan ik zien dat ik sindsdien ruim 1400 km gelopen heb.
En dan heb ik de zaterdagochtend sessies nog niet eens meegeteld.
Toen ik met hardlopen begon zei iemand tegen me; je zult zien dat hardlopen een teamsport is.
Dat begreep ik toen niet helemaal maar inmiddels ben ik het daar volledig mee eens!
Lopen moet jezelf doen maar het helpt wel als je je kunt optrekken aan iemand, je frustraties en je successen met iemand kunt delen, elkaar kunt motiveren, ook als het regent, en elkaar af en toe een beetje kunt opjutten.

Daarom leek het me leuk om mijn team, mijn hardloopmaatjes, aan jullie voor te stellen.
Zonder hen was ik nooit zover gekomen!
Ellen mag deze week de spits afbijten, zij is mijn hardloopmaatje van het eerste uur.
Samen met haar ben ik 2 jaar geleden begonnen en met haar heb ik de eerste wedstrijden gelopen.
Bij onze allereerste hardloopwedstrijd kwamen we samen over de finish en ook onze eerste 10 km hebben we samen gelopen om vervolgens samen te finishen op de Grote Markt in Haarlem.
Dit is het verhaal van Ellen:

Afbeelding

Ellen: “Mijn mooiste hardloopervaring is denk ik de eerste 10 km die ik gelopen heb. Dat was de loop die nu de ‘halve van Haarlem’ heet.
Nu was ik echt supertrots en het was ook nog eens erg gezellig!”

Hoi, ik ben Ellen Vis.
Ik ben nu nog net 45 jaar en ik ben 2 jaar geleden begonnen met hardlopen.
Eerder had ik wel eens een poging gedaan, maar ik was nooit in staat om vol te houden.
Januari 2013 besloot ik dat het toch echt tijd werd om wat gezonder te gaan leven. Minder en gezonder eten en meer bewegen.
Ik tenniste wel al, maar ik wilde nog wel wat meer bewegen.
Toen belde Hanneke me of ik zin had om mee te doen met een cursus van 6 weken bij Run2day.
“Ik kan helemaal niet hardlopen!”, was mijn eerste reactie. Maar aangezien het goed paste in mijn plannen om meer te bewegen, besloot ik toch om met Hanneke mee te doen.
Tot mijn grote verbazing ging het eigenlijk best goed en liepen we na 6 weken al 3 km zonder te stoppen.
Kort na afloop van de cursus, mei 2013, deden Hanneke en ik mee aan onze eerste hardloopwedstrijd. Wat waren wij trots toen we na 5 km de ijsbaan weer op kwamen rennen!
Na deze 5 km kwamen er meer wedstrijden.

Mijn mooiste hardloopervaring is denk ik de eerste 10 km die ik gelopen heb. Dat was de loop die nu de ‘halve van Haarlem’ heet.
Nu was ik echt supertrots en het was ook nog eens erg gezellig!

Rituelen
Ik heb niet echt speciale rituelen voor ik ga lopen (gewoon of een wedstrijd), al drink ik geen alcohol de dag voor een wedstrijd.
Het is ook niet zo dat ik mezelf beloon na het hardlopen.
Het liefst loop ik in de ochtend. Lekker sportief de dag beginnen.
Al sinds Hanneke en ik begonnen zijn met lopen proberen we ook vaak één keer per week samen te lopen.
Dat is altijd erg gezellig en het maakt lopen met minder lekker weer toch nog leuk.
Dan word ik meestal wel beloond met een lekker kopje koffie, bij Hanneke thuis of bij Kraantje Lek. Ik hoop dat we daar nog lang mee door kunnen gaan.

Doelen
Mijn doelen met hardlopen stel ik steeds bij. Ik heb een zwakke knie en merk dat ik daar na afloop meer last van heb als ik langere afstanden loop.
Ik heb daarom voor mezelf besloten dat ik het bij 10km houd (de circuitloop van Zandvoort met 12 km is een uitzondering).
Mijn doelstelling is nu dat ik ‘ooit’ de 10 km binnen een uur wil kunnen lopen.

Loopgroep
Na de cursus is Hanneke meteen doorgegaan naar een ander loopgroepje. Omdat ik op dat moment niet meer kon op zaterdagochtend ben ik toen zelf doorgegaan met lopen.
Het hielp me wel dat Hanneke trainingsschema’s naar mij doorstuurde, zodat ik toch een schema had waar ik me aan kon houden.
Ik was erg blij toen ik me vorig jaar toch kon aansluiten bij het hardloopgroepje van Carla.
Het voordeel van het lopen in een loopgroep vind ik ten eerste dat er een vast moment in de week is dat je anderhalf uur met lopen bezig bent.
Daarnaast krijg je veel tips over je houding e.d. bij deze trainingen en je doet ook oefeningen waar ik alleen meestal niet aan begin.
Maar het allerbelangrijkste vind ik nog dat we een ontzettend gezellig groepje hebben!

Voeding
Mijn ontbijt bestaat meestal uit yoghurt met granola (het recept hiervoor is te vinden op Hanneke’s blog) met soms wat fruit erdoor en als het even kan een glaasje vers geperste sinaasappelsap. Aangezien ik meestal ’s ochtends loop, is dat ook wat ik eet voor het lopen.
Bij een wedstrijd neem ik meestal nog een banaan mee.
Na het lopen heb ik vooral dorst; een favoriete snack heb ik niet (ik vind bijna alles lekker na het lopen).

Ik ben denk ik niet echt een hardloper in hart en nieren ben, want ik houd me ook niet echt bezig met speciale voeding die het hardlopen zouden moeten bevorderen en ik maak ook geen gebruik van sportdrankjes, voedingssupplementen, superfoods of andere (voedings)middelen om mijn sportprestaties te beïnvloeden.
Ik heb ook niet het idee dat ik offers moet brengen omdat ik ‘moet’ lopen, behalve dan misschien het glaasje wijn op zaterdagavond als er zondag een wedstrijd gepland staat.
Ik merk wel dat ik steeds makkelijker word en dat heeft een negatief effect op mijn gewicht. Om dat weer op peil te krijgen heb ik wel het idee dat ik ‘offers’ moet brengen ☹.

Ik vind het niet heel erg belangrijk hoe ik er uitzie als ik hardloop (het is toch nooit op mijn voordeligst) al moet ik zeggen dat ik nu wel enthousiast word als ik al die nieuwe broeken zie met prints. Misschien dat ik daar toch wat meer aandacht aan ga besteden.
Ik vind het vooral belangrijk dat kleding comfortabel zit en dat het warm of koel genoeg is.

Inspiratie
Het klinkt misschien raar, maar mijn grootste inspiratiebron is mijn eigen lichaam: hardlopen is een vorm van beweging die er voor zorgt dat ik ook kan genieten van lekker eten, zonder dat de kilo’s erbij vliegen en als ik het helemaal goed aanpak er zelfs voor zorgt dat de kilo’s langzaam maar zeker verdwijnen.
Hardlopen is voor mij meestal een manier van ontspanning. Soms levert het ook frustratie op en dan is het fijn dat ik met Hanneke loop of met het loopgroepje, die je dan toch weer weten te motiveren om verder te gaan.
Gelukkig is tot nu toe meestal gebleken dat het een andere keer zomaar weer beter kan gaan.
Dat is ook mijn advies aan beginnende lopers: ga met een vriend(in) lopen en/of sluit je aan bij een loopgroepje; dat scheelt echt in motivatie.
Maar ik word ook geïnspireerd door Hanneke en de lopers uit ons loopgroepje.
Iedereen heeft wel eens een dipje en wel helpen elkaar er ook weer bovenop. Ook is het leuk dat we met een paar meiden op Runkeeper de loopjes die we doen bijhouden.
Als ik dan zie dat Hanneke weer gelopen heeft inspireert mij dat ook om te gaan lopen en ik hoop dat we daar nog lang mee door kunnen gaan!

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar mijn andere loopmaatjes? Ik zal voorlopig iedere week een ander lid van mijn dreamteam in het zonnetje zetten. Tot volgende week!

Wil je, net als Ellen, ook ontbijten met yoghurt met granola?

Klik dan hier voor het recept: https://bourgondischengezondgenieten.com/2015/01/28/homemade-granola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s